BOŞANMA DAVASI ÜCRETİ-MASRAFLARI

Boşanma  davası için avukat tutmak zorunda mıyım?

Gerek çekişmeli boşanma davasında gerekse anlaşmalı boşanma davasında  avukat tutma mecburiyeti yoktur. Eşlerden biri boşanma davasını avukat olmadan da açabilir. Ancak ; avukat yardımı almadan internetten bulunarak yazılan boşanma dava dilekçe örneklerinde ya da adliye önlerinde bulunan arzuhalcilere (dilekçeci) yazdırılan boşanma dilekçe örneklerinde eksikliklerin bulunduğunu, bu dilekçelerde delillerin dahi yazılmadığını ya da eksik yazıldığını söylememiz mümkün. Bu dilekçelerle açılan boşanma davalarında ; hak kaybına uğrayabilir,  davanızın reddedilmesi sonucuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.Avukat tayin etmeden-avukat tutmadan boşanma davası yürütmek isteyen kişiler dava sürecinin başından sonuna kadar  bütün işlemleri kendisi yapmakla yükümlüdür. Antalya Boşanma Avukatı ile çalışmak için maddi olanağı  olmayan kişiler, maddi durumlarının olmadığını-malvarlıkları bulunmadığını kanıtlamak koşuluyla baroya başvuru yaparak ücretsiz avukat tayin edilmesini isteyebilirler.

Boşanma davasını ilk (önce) kim açmalıdır? Boşanma davasını ilk açan kişi daha mı avantajlıdır?

Geçerli boşanma sebebi olan taraf, boşanma avukatı yardımıyla yahut kendisi mahkemeye başvurarak boşanma davasını açabilir. Boşanma davasını ilk kimin açtığının bir önemi yoktur. Çünkü boşanma davasını önce açmayan taraf, kendisine açılmış boşanma davasına karşı dava açabilme hakkına sahiptir. 

Boşanma davası açma masrafı ne kadardır? (Boşanma davası açmak kaç para tutar?)

İster çekişmeli boşanma davası ister anlaşmalı boşanma davası açılsın her iki davada da mahkeme harçları ve dosyaya ait giderlerin yatırılması gerekmektedir. Boşanma davası açarken başvurma harcı ile peşin harç ve mahkeme dosyasına gider avansının da yatırılması gerekmektedir. 2021 yılı için boşanma davası mahkeme masrafı başvurma harcı 59.30 TL, peşin harç 59.30 TL’dir. Bu masrafların yanında dosyaya gider avansı da yatırılmalıdır.

 Avukatsız Boşanma Davası Açma Ücreti-Avukatsız boşanma davası ücreti ne kadar olmaktadır?

Avukatsız boşanma davası açmak isteyen kişinin, adliyede ödemesi gereken harçlar ve giderler vardır. Bu harç ve giderler her yıl değişmektedir. Dava açarken ödemelerin eksiksiz şekilde yapılması gerekir. Aksi durumda hak kaybı yaşanabilir, davanın da reddedilmesi mümkün  olabilir.

Boşanma Avukatı Ücretleri 2021

Türkiye Barolar Birliği tarafından resmi olarak yayımlanan avukatlık asgari ücret tarifesinin yanı sıra, avukatların mensubu oldukları barolar tarafından da her yıl tavsiye niteliğinde bir avukatlık ücret tarifesi yayımlanmaktadır. Bu tarifeyle, avukatların hangi dava türü için ne kadar ücret alması gerektiğine yönelik tavsiye niteliğinde ücretler belirlenmektedir. Boşanma davası avukatlık ücretleri avukat ile müvekkili arasında genel olarak avukatın üyesi olduğu baro tarifeleri çerçevesinde, davanın ve tarafların durumuna göre  kararlaştırılmaktadır. Bu tarifeler barolar tarafından her yılın Ocak ayında yayınlanmakta ve illere göre değişmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası Avukat Ücreti

Çekişmeli boşanma davaları; eşlerin, müşterek çocuk varsa velayet, nafaka, maddi-manevi tazminat, ziynet eşyalarının iadesi, evlilik birliğinde edinilen malların paylaşımı   gibi konularda anlaşamadığı durumda açılan dava türleridir.  Çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarında, mahkeme harçları ve giderleri boşanma avukat ücretine dâhil değildir. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarına göre uzun sürdüğünden, avukat ücretini harcayacağı emek ve mesaisine göre belirlemektedir.

Boşanma ve evlilik birliğinde edinilmiş mallara katılma rejimi   ile ilgili sorularınıza cevap bulmak için Antalya boşanma avukatı Avukat Pınar Yılmaz Büyükurgancı  ile iletişime geçebilirsiniz


Yol Tarifi