TEK TARAFLI BOŞANMA DAVASI

Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Tek taraflı boşanma, esasında çekişmeli boşanm davasını ifade eder. Eşlerin boşanma koşullarında anlaşması durumunda anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Ancak eşlerden birisinin boşanmak istememesi veya boşanma şartlarında anlaşamama durumunda dava çekişmeli olur.

Tek taraflı boşanma davası ile kastedilen, eşlerden birisinin boşanmak istemediği durumlardır. Bu noktada, eşlerden biri boşanmak istemezse ne olur? Tek taraflı boşanma davası kabul edilir mi? gibi sorular akla gelir.

İçerik

  • Tek Taraflı Boşanma Olur Mu?
  • Kusurlu Eş Boşanma Davası Açabilir Mi?
  • Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?
  • Kadın İstemezse Erkek Boşanabilir Mi?
  • Tek Taraflı Anlaşmalı Boşanma Davası Açılabilir Mi?
  • Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
  • Sık Sorulan Sorular

Tek Taraflı Boşanma Olur Mu?

Boşanma davaları, çekişmeli yargı işlerinden olduğundan, bu davada iki taraf bulunur; davacı eş ve davalı eş. Eşlerden birinin boşanmak istemesi halinde de boşanma mümkündür. Bunun için kanunda aranan şartların gerçekleşmesi gerekir. Tek taraflı boşanmada en önemli konu eşlerin kusur durumudur. Medeni Kanun uyarınca, boşanma davasının kabulü için davalı eşin daha ağır kusurlu olması gerekir. Aksi halde davalı eşin, boşanma davasına itiraz hakkı olur.

Kusurlu Eş Boşanma Davası Açabilir Mi?

Kusurlu eş de boşanma davası açabilir. Kanun boşanma davasının kabulü için davacı eşin kusursuz olmasını şart koşmamıştır. Ancak burada önemli olan, davalı eşin kusurunun, davacı eşten daha ağır olmasıdır. Davacı eşin kusuru daha ağır ise davalı eş davaya itiraz edebilir. Ancak bu koşulda da boşanma davasının kabulü mümkündür. Kanun, davacı eşin kusuru daha ağır olsa bile, davalı eşin itirazı kötü niyetli ise yine boşanma kararı verilebileceğini söylemektedir. Bu durumda hakim, evlilik birliğinin sürdürülmesinde toplumsal ve müşterek çocuklar bakımından bir fayda olup olmadığını araştırır. Eğer böyle bir fayda kalmamışsa, kusurlu eşin boşanma davası da kabul edilebilir.

Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?

Eşlerden biri boşanmak istemezse ne olur sorusunun cevabını yukarıda verdik. Aile hakimi, eşlerin kusur durumu ve itirazın niteliğini inceler, buna göre karar verir. Peki bu durumda dava ne kadar sürer?

Çekişmeli boşanma davasının ne kadar süreceğini öngörmek mümkün değildir. Her davanın kendi şartları vardır ve dava süresi bu şartlara göre değişir. Ancak çekişmeli boşanma davalarının ilk derece mahkemesinde sonuçlanması ortalama bir – bir buçuk yıl kadar sürmektedir. Boşanma kararlarına karşı istinaf ve temyiz yolu açıktır. Bu süreler de dikkate alındığında, boşanma kararının kesinleşmesi 3- 4 yılı bulabilmektedir. İlk derece mahkemesi kararının BAM veya Yargıtay’da bozulması ise süreci bir o kadar daha uzatabilir.

Boşanma kararı kesinleşmeden nüfusa işlenmez ve eşler resmiyette evli görünmeye devam ederler. Bu süre boyunca eşlerin sadakat yükümlülükleri de devam eder.

Kadın İstemezse Erkek Boşanabilir mi?

Kanunda kadın veya erkek eş arasında bir ayrım gözetilmemiştir. Bu nedenle tek taraflı boşanma davasının erkek veya kadın tarafından açılması arasında bir fark yoktur. Evlilik birliğinin sarsılmasında kadının kusuru daha ağır ise erkek tek taraflı boşanma davası açabilir.

Daha ağır kusurlu erkek eşin boşanma davası açması halinde ise kadının itiraz hakkı olacaktır. Toplumsal koşullar nedeniyle kadının ekonomik olarak güçsüz olması veya çocuk bakımını üstlenmesi durumlarında, evliliği sürdürmekte yararı olduğu değerlendirilebilir. Bu durumda itirazı mahkemece haklı görülebilir.

Ancak kadın eşin, erkeğin açtığı boşanma davasına itirazı, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise yine boşanma kararı verilebilir.

Tek Taraflı Anlaşmalı Boşanma Davası Açılır Mı?

Anlaşmalı boşanma, eşlerin boşanma şartlarında anlaşmaları durumunda olur. Bu nedenle tek taraflı anlaşmalı boşanma olması mümkün değildir. Eşlerden birinin tek taraflı açtığı boşanma davasına, diğer eş katılarak boşanmayı kabul ederse dava anlaşmalıya döner.

Anlaşmalı boşanmada eşlerin bizzat duruşmaya katılmaları gerekir. Taraflar anlaşmış ancak eşlerden biri, herhangi bir nedenle duruşmaya katılamayacaksa, boşanma avukatı duruşmaya katılabilir. Bu durumda usulen anlaşmalı olmasa da, tek celsede boşanma mümkündür.

Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Tek taraflı boşanma isteği, çekişmeli bir boşanma davasını gerektirir. Çekişmeli boşanma davası dilekçesinin  yazımı ve delillerin eksiksiz olarak değerlendirilmesi, profesyonel boşanma avukatı desteğini zorunlu kılar. Boşanma dilekçesinin kanuni unsurları içermemesi veya avukat dışındaki kişilere yazdırılması büyük hak kayıplarına yol açar. Zaten uzun süren yargılama süreçlerini çok daha fazla uzatır ve hatta haklı bir davanın reddine sebep olabilir. Bu nedenle çekişmeli boşanma avukatı desteği şarttır.

Boşanma davaları konusundaki sorularınız için Boşanma Avukatına Soru Sor  danışma hizmetinden yararlanabilirsiniz.

 

 


Yol Tarifi