AİLE İÇİ ŞİDDETE UĞRADIM NE YAPABİLİRİM?

6284 sayılı Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında şiddet gören kadın veya erkek , eşi için uzaklaştırma kararı alabilir. Uzaklaştırma kararı polis/jandarmaya  başvurarak talep edilebileceği gibi aile mahkemesine başvurarak da talep edilebilir. Başvurular harçtan muaf olup ücret alınmaz.

Şiddet mağdurunun uzaklaştırma talebi uyarınca; şiddet uygulayanlarla ilgili olarak aşağıdaki önleyici tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir. a) Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması. b) Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi. c) Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması. ç) Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması. d) Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması. e) Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi. f) Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi , bu tedbirlerden bazılarıdır.

Uzaklaştırma kararı alınabilmesi için boşanma davasının açılmış olması şart değildir. Koruma tedbiri talep etmek için şiddeti belgelendirmeniz gerekmemekteyse de, uğradığınız şiddet fiziksel şiddet ise darp raporu almak faydanıza olacaktır.Aile içi şiddet çok ciddi bir durum olup anında müdahale gerektirir. Bu sebeple eşinden şiddet gören kadın veya erkek polise, jandarmaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Cumhuriyet Başsavcığı’na, Aile Mahkemesi’ne başvuruda bulunabilir.

Alo 183: Şiddete uğrayanların başvurabileceği ücretsiz danışma hattıdır. Danışma hattında şiddete uğrayanlara her konuda rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulmaktadır.

 


Yol Tarifi